Nordik Crow
-Kan det här verkligen funka?! Det är den spontana reaktionen första gången vi tutar i en ny lockpipa. Grejen är att det gör det, verkligen!
Ibland känns det nästan som fusk. Som vi liksom lurar systemet när vi lockjagar kråka och får svar av andra individer. Tyvärr inser vi snabbt att trots visat intresse från de grå blir skottchanserna inte alltid så många..
Det är mycket som ska stämma överens: ett väl kamouflerat gömsle och en väl kamouflerad skytt kan inte nog understrykas. Kråkfåglar ser extremt bra och göm både händer och ansikte. Att vi även får glida ner i löv-kammo-dräkten med gott samvete är ytterligare en bonus - när så många som möjligt av våra jaktprylar kommer till användning mår vi som bäst!
Nästa steg är att få till en naturtrogen bulvan. Vissa köper en plastuv och klistrar på lite fjädrar för att få dom mer naturliga. Den ska också upp i lämpligt träd. Högt. Inte det lättaste för oss med höjdskräck men det underlättar att fästa uven på en lång stör och spänna fast längs stammen en bit upp så slipper vi klättra hela vägen till toppen.
Men det som gör hela skillnaden om fåglarna ska slå, pipan! Så mäktigt att se hur fåglarna byter riktning när vi tutar i nån av piporna!
Nordik Barrborn Pro Crow och Basic Crow är pipor framtagna speciellt för den nordiska kråkan, gråkappa, men med lite träning går det även fint att locka in råka och kaja. Perfekt kombo för att skapa illusionen av flera individer vilket kråkfågel triggas av.
Som vi inledningsvis skrev, det är inte svårt att komma igång med lockjakten men övning gör stor skillnad. Och har ni inte supergott om kråkfågel på markerna vill du såklart komma till skott så ofta som möjligt. Själva har vi stått på balkongen och övat om helgmornarna till grannarnas förtret. Super att det så lätt går att plocka isär piporna och rensa när de satts igen. Redaktionens salivutsöndring vet nämligen inga gränser när det skränas till svar och kråkorna är på inflygning.