Aclima Woolnet
Blir det kallt tar jag på mig en extra tröja. Regnar eller blåser det åker skaljackan på. Och ska det smygas är det nån typ av kamouflage som gäller. Men oavsett vad så är det ett plagg som alltid är på och det är nätunderstället från Aclima.
Aclima har låååång erfarenhet inom textilindustrin. Allt började med att en man och hans hustru tog tillvara på uttjänta rullband i ull från pappersindustrin och tillverkade ullsulor av materialet. Detta var nån gång på 30-talet och ganska snart efter andra världskriget växlade man upp och började tillverka andra typer av kläder för det friluftsälskande folket i väst. Redan tidigt fick försvarsmakten upp ögonen för företagets produkter och har sedan dess varit en trogen kund när det kommer till att utrusta soldater. Brandsoldater, poliser, räddningspersonal, industriarbetare och Nato-soldater är några av de yrkeskårer som idag tecknat kontrakt med Aclima. Men man är minst lika välkänd som en kvalitetsgarant inom expeditions- och extremsportvärlden.
Redaktionen fick vi upp ögonen för produkterna efter ett samtal med jägaren, överlevnadsexperten och den före detta utrustningsansvarige inom försvaret, Johan Skullman. Han talade om vikten av att bygga upp sin beklädnad efter ett system av lager på lager, något som för de flesta jägare kommer rätt naturligt. Men minst lika viktigt är att lära känna sina egna specifika plagg och veta hur det fungerar och när det tex kan behövas packas med ett förstärkningsplagg. Som utgångspunkt vid jakt, oavsett årstid egentligen, fungerar understället Woolnet ypperligt. Håligheterna låter fukt och överskottsvärme vandra vidare från huden och du håller dig på så sätt lagom varm och torr. När man sitter still på pass brukar detta inte vara nåt större problem men för att ta sig dit är det inte ovanligt att jägaren tvingats gå en bra bit och börjat svettas. Väl på pass fungerar de små hålrummen värmande genom att den stillastående luften värms upp. Är det riktigt kallt har vi med fördel dragit på ytterligare ett lager av underställ i ull men under de varmare årstiderna behövs kanske bara ett skalplagg.
På utsatta ställen som knän, armbågar, axlar, ärmslut och i skrevet är ullnätet förstärkt med en rimmstickning för att vara mer hållbart. Dessutom är själva WoolNet-sammansättningen 80% merinoull och 20% polyamid vilket borgar för god hållbarhet och möjlighet att tvätta i maskin utan att plagget fördärvas. Ytterligare en finess med nättyget är att det ger en god rörlighet och stretch i tyget. Oavsett om jägaren svingar efter storoxen eller utför mer eller mindre akrobatiska övningar för att ta sig upp i jakttornet.