Hultafors Klyvyxa
Ofta hänger det en mindre yxa utanpå ryggsäcken när vi är på jakt. Perfekt när det gäller att snabbt röja bort mindre träd eller grenar på pass. Även en god kamrat när det gäller att splinta ved till lunchbrasan eller den lilla elden på älgpasset. Däremot är den inget vidare för att klyva de grövre stockarna. Då behöver vi rejälare doningar.
För många jägare är det självklara hjälpmedlet vid tornbygge en tumstock av fabrikatet Hultafors. Denna produkt har man varit världsbäst på att tillverka i över 130 år och var i princip det enda man tillverkade fram till 80-talet. Yxor då, vi har fått höra att smedjan härstammar från 1600-talet, hur går det ihop? Hultafors har växt så det knakar sedan 70-talet och det har man gjort genom förvärv av andra verkstadsföretag. 1992 tog man över företaget Tors Hammare och där ingick även Hults Bruk. Ett bruk som när det startade 1697 tillverkade skepsspik men sedan mitten av 1800-talet koncentrerat sig alltmer på yxtillverkning.
Vår yxa med betäckningen KLY RA har ett rakt, långt skaft i linoljad hickory. Det långa skaftet ger en kraftfull sving och underlättar klyvningen av virket medan andra yxor som har kortare skaft ger mer kontroll. Det krävs alltså en viss reslighet och styrka för att bemästra den handsmidda yxan från Hults bruk.
På yxhuvudet noterar vi att det förutom Hultafors och Hults bruk även står AGDOR. Agdor blir baklänges Rodga och är en gård i närheten av bruket. Agdor är även den produkt som på 1850-talet räddade det lilla bruket från undergång och blev en försäljningssuce även utanför sveriges gränser. Däremot ger en enkel bildgoogling intrycket av att modellens utseende skiftat en hel del genom åren vilket också stämmer väl överens med våra egna erfarenheter från våra huggkubbar ute i skärgården och på vår gammala herrgård i nordligaste Uppland. Faktum är att de gamla yxorna fungerar precis lika bra som dess nya dito trots att de funnits i vår vebod sedan åtminstone 1971, antagligen längre än så. Däremot har skaften ibland behövts bytas ut efter några tiotals år.
Yxan ger en ganska mysig känsla att hålla i med dess oljade skaft, blästrade och klarlackade yxhuvud. Nånstanns mellan ett industirellt bruksföremål och en handtillverkat premium-yxa. Vi hade gärna sett ett eggskydd i läder för att höja nivån något ytterligare. Kan också tycka att det vore modigt om Hultafors vågat distansera sig en aning från en annan mycket känd svensk yxtillverkare och fortsatt att lacka yxhuvudena i blått och smycka greppet på skaften i rött men vi får väl plocka fram penseln och målaburken själva. En sak är i alla fall säker, vi kommer aldrig mer under vår livstid behöva köpa en ny klyvyxa till vår ved.