Jägaren & Kocken

Jägaren & Kocken

Där jag växte upp var kokboken den överlägset mest tummade boken i hemmet. I köket var titlar som Annas mat eller Bonniers stora kokbok ett lika självklart verktyg i matlagningen som gjutjärnsgrytan. Jägaren & Kocken från Natur och Kultur har stor potential att hitta in bland grytorna men den gör verkligen inte bort sig i läsfåtöljen heller.

Mycket har hänt i kokbokssvängen sen vår uppväxt. Då var det samma få titlar som dominerade år efter år. Visst blev maten god när man följde instruktionerna men speciellt inspirerande var det inte. Böckerna var snarare en överskådlig form av en bred receptsamling med allt från brödbak till festmat. Men sedan rätt många år tillbaka har vi en långlivad kokboksboom med över 365 nya kokböcker om året! Ska man lyckas släppa så många nya titlar varje år krävs det nåt helt annat än den svunna tidens typ av kokbok. Idag är många av dessa nya kokböcker istället hårt nischade mot ett specifikt område eller tema. Även bilderna har fått en ny roll: från att främst varit instruerande är dess främsta uppgift istället att skapa den rätta stämningen. 

Jägaren & Kocken följer denna typ av nischade kokbok med fantastiskt stämningsfulla bilder av Jonas Cramby. Dessa bilder kombinerar man med den gamla skolans receptsamling och instruktionsbilder. Informativa texter och bilder av tillagningen av mat men även tillvaratagande av vilt och annat matnyttigt. Som om det inte var nog bjuder boken även på fina personporträtt av jägaren Hubbe Lemon och kocken Mikael Einarsson. Vi får följa med författarna i olika jaktsekvenser, höra mysiga anekdoter och får en inblick i varför just jakt och matlagning blev så viktigt i deras liv. 

Foto: Jonas Cramby

Efter den inledande presentationen av författarna följer ett avsnitt där man berättar om sin syn på jakt i allmänhet, etik, olika jaktformer tillvaratagning, tillagning, vapen och en ordlista. Som erfaren jägare är det alltid kul att ta del av andra jägares idéer och för den som nyligen börjat jaga eller funderar på att börja är detta ett informativt kapitel förpackat på ett trevligt sätt. Därefter följer boken en given mall där vi får läsa om ett viltslag åt gången. Först en löpande text om viltet och hur jakten kan bedrivas, sen all fakta gällande biotop, jakttider, lämpliga vapen osv innan man avslutar med diverse recept på viltet. 

Boken är alltså en allt-i-ett-bok: receptsamling, instruktioner, inspiration och reportage. Och den har absolut potential att bli lika använd av oss som de gamla kokböckerna från barndomen.

Packåsnan

Packåsnan

Trijicon Accupoint

Trijicon Accupoint