-SKJUTKLAR-

View Original

Kolla masken

I ärlighetens namn tog det emot lite första gången. Att behöva karva loss en bit kött från precis rätt ställe, fippla med kuvert, försegla utan kladd och läckage för att sedan skicka iväg till labbet. Det blev liksom ytterligare en sak som skulle göras efter skott. Visserligen, i våra ögon helt nödvändigt så det är väl bara att bita ihop och hitta ett så smidigt sätt som möjligt.

Trikiner är små rundmaskar som kan överföras till köttätande däggdjur som tex människor. Smittan överförs i form av små larver som ligger ihoprullade i muskulaturen på det smittade djuret som vi sedan äter. Väl i våra magar och tarmkanal utvecklas dessa larver sedan till fullvuxna maskar som i sin tur lägger nya larvar som borrar sig igenom tarmväggen och sprids genom blodomloppet till våra muskler. Där kan de leva i flera år och vara fortsatt smittsamma.
Blir man smittad är det inte säkert att man upplever några symptom men har du fått i dig stora mängder får du nån dag efter smittan feber, ont i magen och illamående. I nästa skede efter nån vecka, får man långvarig feber, smärtande vätskeansamling, problem med hjärta och nervsystem. Låter inge vidare med anda ord. Källa Livsmedelsverket

I alla fall jag blir rätt stressad av att läsa detta. Tog jag tillräckligt med kött från djuret och var det verkligen från rätt del? Den där vildsvinskorven jag fick smaka under förra jakten hade min jaktkamrat verkligen testat köttet ordentligt? Vi ville ju sätta igång med nästa såt så korven blev mest svedd och kanske inte helt genomstekt…
Med det sagt så är det mycket ovanligt att människor smittas. I Sverige har det inte ens hänt en handfull gånger de senaste 25 åren. Endast 0,2 promille av vildsvinsköttet som testas påvisar trikiner. Alltså några enstaka vildsvin om året.
Finns det nåt annat man kan göra för att vara säker på att slippa smittas? Nja. Att frysa köttet funkar inte till 100% då vissa trikinarter överlever både frysning och torkning. Det går visserligen att hetta upp köttet till 65-70 grader men vem vill äta snustorrt kött liksom? Dessutom är det förbjudet enl lag att bjuda någon utanför hushållet på kött som inte är testat på rätt sätt. Säkrast är alltså att skicka iväg köttet till ett provlabb och så här gör jag:

  1. Innan jakt ser jag till att beställa hem kuvert från Kolla masken.

  2. Skär loss en bit från framläggen (som en större golfboll), och lägger den i ziplock-påsen.

  3. Fyller i följesedeln och skicka in allt i det förfrankerade kuvertet. Klart!

Efter bara nån dag får jag svaret på mailen(man fyller i den på följesedeln). En gång har jag även fått en faktura mailad till mig. Provet ska helst tas på njurtappen eller frambenen under knät men båda hade kasserats tillsammans med övrigt slaktavfall och testet fick göras på kött från revbenen istället. Då krävs dubbel mängd och kostar därmed mer att genomföra. Samma sak om man testar kött som varit fruset.

Bakom produkten Kollamasken ligger Vidilab som är ett av nordens största laboratorium inom sitt område. Man testar inte bara vildsvinskött utan hjälper även till att testa parasiter hos annat vilt, tamboskap och husdjur. Tryggt och pålitligt!
Testet går till så att köttet som skickats in läggs i en 37-gradig, sur vätska. Detta för att förutsättningarna ska likna de som finns i våra magsäckar. Efter nedsmältning och silning kontrolleras blandningen manuellt med lupp för att upptäcka eventuella larver. Ganska tidskrävande men säkert.

Vad kostar det då? Jo ett ordinarie kuvert går loss på 180kr. Men än så länge subventionerar Livsmedelsverket en del av kostnaden och dessa kuvert kostar därför bara 60kr.
Det är samma innehåll som de ordinarie kuverten och skulle subventionen löpa ut går provtagningskittet fortfarande att använda, det enda som sker är att man får betala mellanskillnaden för ett ordinarie prov.
Oavsett så är det ett lågt pris att betala för att få sinnesro och slippa en bitter eftersmak när vi mumsar på vårt egenskjutna kött!