Minox BL 8x56

Minox BL 8x56

En ljus fin kväll. Ett rådjur dyker upp i fjärran, uppenbart nyfiken på ljudet från lockpipan. Men är det en bock? Den närmar sig smidigt genom det höga gräset. Men även mörket kommer fort i den sena timmen. Varför ska dom alltid komma i det absolut sista skjutljuset!? Visst är det en bock, eller? Spanar i den smidaga lilla pyrch-kikaren som alltid finns med. Svårt att avgöra ändå. Nästan helt mörkt nu. Till sist skäller rådjuret ut mig och skuttar bort i natten. Men fler chanser ska komma och då är jag redo med en betydligt ljusstarkare kikare!

Minox gjorde sig först ett namn under kalla krigets dagar med spionkameran Minox Riga. Trots sin ringa storlek klarade den av att leverera detaljrika bilder av hög kvalitet tack vare den fina optiken. Och på den vägen har man fortsatt. Man har länge varit ett varumärke med god renommé inom fotovärden och de senaste åren har man även börjat göra sig ett namn hos jägare och sportskyttar genom sina kikarsikten. Man levererar dessutom premiumprodukter när det gäller åtelkameror och handkikare. Kort sagt kan man väl säga att Minox visserligen är ett bra mycket mindre än andra tyska premiumtillverkare men man levererar ofta optik på minst lika hög nivå.

Den revolutionerande “spionkameran” Minox Riga

Den revolutionerande “spionkameran” Minox Riga

minox%2Bschott%2Bglas.jpg

Kikaren BL 8x56 HD är inget undantag. Glasen kommer från det välkända glastekniska laboratoriet Schott. Det grundades 1884 av Otto Schott och en viss Carl Zeiss och har idag över 18 000 medarbetare. Kikarn har allt man kan fövänta sig av en premiumglugg; HD-glas som säkerställer bättre skärpa, kvävgasfyllt hus för att tåla fukt, väta (vattentät till 5 meter) och temperaturförändringar, fas-korrigerade prismor med minox coating silverbright som endast stjäl 0,2% av inkommande ljus, en utgångspupill på 7mm (den största storlek mänskliga pupillen kan utvidga sig till), field of view på 7,2̊ / 126 meter på 1km, närfokus från 3,5 meter, konstruktion i polykarbonat för lägre vikt och så vidare…

Kort sagt, detta är en kick-ass kikare när det skymmer och du vill ha in så mycket ljus som möjligt i kikaren. Det räcker med endast lite månljus och knappt det. Bilden är skarp från kant till kant och har hög kontrast och bra återgivning av färg och detaljer vilket underlättar att urskilja vad det är man faktiskt tittar på.

Det är möjligt att vi gärna haft den i en något större förstoring, kanske 10x. Det sägs bli för skakigt för handhållna kikare när man kommer upp i förstoring men denna pjäs på 1250g är ändå så pass tung att man gärna vilar den mot en tornkant, ett träd eller sitt skjutstöd för att orka spana. Vill man ha den större förstoringen får man gå ner ett snäpp och välja 10x52. Dock tappar man något i skymningsvärde då.

Minox har i flera år kört med gummiskydd som knäpps loss och fäster i en ring runt objektivet. Tyvärr är dom lite knepiga att få på igen och dessutom kan de glida av när du exempelvis drar upp kikaren ur en väska. Synd. Och appropå väska, precis som många övriga tillverkare har man sparat in på kvalitén när det gäller förvaring av kikaren. En enkel och rätt slapp syntentväska är det som följer med vid köp. Inte direkt premium... Tots att denna premium-serie lanserades för endast två år sedan saknar de inbyggd avståndsmätare. Något som kommit stort på sistone. Faktum är att inte någon kikare från Minox har den funktionen. Vill man fortsätta leverera spjutspetskikare och hänga på de stora aktörererna gäller det vara på tårna.

I övrigt är denna kikare som sagt ett stycke tysk ingengörskonst när den är som bäst. Aldrig att vi kommer behöva vara osäker mer på vilken sorts vilt vi spanar på i skymningen.

Minox span sista.jpg
Jägareförbundets Jaktledarutbildning

Jägareförbundets Jaktledarutbildning

Shots & Pots

Shots & Pots