Märken och nålar

Märken och nålar

Ett av mina klaraste minnen som liten var den euforiska känslan efter att ha klarat att ta ett simborgarmärke eller en bronsmagister. Som vuxen är det dags att få tillbaka den känslan och samtidigt bli en bättre jägare. Idag guidar Redaktionen dig i djungeln av jaktrelaterade märken som går att erövra.

IMG_9405.jpg

Varför ska man då ta dessa märken. Det finns två egentliga anledningar:

    1    Det är väldigt stiligt.

    2    Du blir en bättre jägare av övning.

Det finns också en regel som ska följas. Man köper inte sina märken. Det är dagligen märken till salu på sidor som tradera eller blocket och jag blir alltid lika fundersam över att de blir sålda. Det är som att köpa en medalj eller pokal som man själv inte vunnit. Man förtjänar sånna här saker, man fuskar inte.

Vad finns det då för märken som passar sig till jakt? Ja just det, de märken du bär under jakten bör vara just jaktmärken. Det är kanske inte helt rätt tillfälle att visa vilken fotbollslag du håller på eller vilket politiskt parti du stödjer. I jaktsammanhang är det därför lämpligt att visa vilka utmärkelser du har fått, Vilka föreningar med anknytning till jakt du är med i och självfallet eventuella dekorationer som du enbart har köpt men som inte är en utmärkelse. 

18548123-origpic-758547.jpg

Vi kan börja med föreningar. Det finns massor av jaktrelaterade föreningar som går att vara medlem i och som också har en fin pin eller nål. De mest grundläggande är Jägareförbundet och deras organisation för kvinnliga jägare JAQT. För att bära dessa bör man självklart vara medlem, vilket är den enklaste saken i världen att bli. Betala in avgiften och sen är det klart. Det finns också mer exklusiva medlemsföreningar. Ett exempel är kungens jaktklubb där det är en aning svårare att bli medlem om man nu ens vill det. Den största fördelen är nog den fina nål man erhåller. Handgjord vid Ateljé Sporrong av tredje generationens Sporrong nämligen Anna. Nålen är ett helt handgjort och väldigt vacker.

Dekorationer: Det här är den enklaste formen av accessoar. Du köper helt enkelt en nål eller pin för att du tycker den är fin. Sen sätter du den på slaget eller kragen på jaktjackan eller på jakthatten. Easy as that. Själv har jag vält att ha en liten nål med tre kronor i guld på marinblå bakgrund. Ett trevligt sätt att visa att jag är svensk vid jakt utomlands exempelvis. Små nålar med djur är ett annat bra alternativ om du vill fylla ut hatten med märken. 

Sist men inte minst har vi de märken som kräver en prestation. Här visar vi utåt att vi har erlagt godkända skjutprov. Ett bra sätt att visa att man är att räkna med och en bra skytt. Det klassiska älgmärket finns i tre valörer (guld, silver och brons) och även som påbyggnadsmärken. Det finns inget krav på att man ska ta något av dessa märken men jag kan tycka att man som jägare kan göra sig själv tjänsten att erlägga provet minst en gång om året. Det har ungefär samma syfte som ett simborgarmärke där man år efter år ser till klara 200 meter simning. Alla klarar av att erlägga provet och man kan kontrollera att man håller samma kvalitet på skyttet år efter år. När man inte längre klarar att hålla samma nivå så kanske åldern till slut tagit ut sin rätt. 

Avslutningsvis lite tankar om vad man gör med sina märken. Till skillnad från barndomen så skippar vi helt och hållet att sätta märkena på en sköld. Nu när vi är vuxna bär vi dom helst på jakthatten. Jasså, du har ingen jakthatt? Nej men då ser du genast till att införskaffa en. Det är det absolut bästa sättet att bära sina märken. Det spelar ingen roll om du inte jagar i hatt, man bör rimligtvis äga en ändå. På jakthatten får man plats mer fler märken än på jackan (där vi helst bara har ett). 

Vi ses på älgbanan i vår, iklädd hatt!

 

Natasha Illum Berg

Natasha Illum Berg

Grubs Neopren Boot

Grubs Neopren Boot