Radioskolan

Radioskolan

Efter ett antal drevjakter märker vi ett tydligt mönster i våra jaktlag. Många av våra jaktkamrater hörs näst intill alltid kristallklart i vår komradio med andra i princip alltid hörs dåligt. Redaktionen vill så klart tillhöra de som gör sin röst hörd och vi har därför spanat in några matnyttiga tips angående kommunikation under jakt.

radioskola antenn.jpg

Antenn: För att höras väl men också för att kunna ta emot anrop är det en del av radion som är särklass viktigast: antennen! Hörs du dåligt eller vill få bättre mottagning går det ofta att byta till en så kallad skogsantenn. Själva infästningen i din radioapparat är ofta en standard som flera tillverkare använder sig av så det kan vara idé att välja en antenn från en tillverkare som du vet har koll på läget. Själva har vi använt oss av Zodiacs antenner med gott resultat. Dom är lätta och består av titan så de håller för det mesta du kan tänkas utsätta dem för. Dessutom är det ju så att originalantennen som levereras med din radio är förhållandevis kort. Den optimala längden för en radio som sänder på 155 mHz är 48 cm. Använder ditt jaktlag 31 mHz får du bäst mottagning om din antenn är 225 cm lång! 

Placering: Bäst ljud uppnås om den du tänk kommunicera med står helt fritt och ni kan se varandra utan någonting mellan er. Ni ska även gärna befinna er uppe på en höjd och vädret ska vara klart. Oftast lyckas inte redaktionens jaktmarker pricka in nån av dessa parametrar. Möjligtvis när vi en ljummen sensommarkväll står runt vår lilla sjö och ska jaga fågel men sällan under drevjakt då vi upplever radiokommunikationen som viktigast. Däremot är själva placeringen av radioapparaten och hur vi håller i den när vi kommunicerar något vi kan styra över. Se till att antennen är över din axel så vågorna kan röra sig så fritt som möjligt i alla riktningar. Bäst räckvidd får du om du håller i radion då din kropp fungerar som en förlängning av antennen och hjälper radions våglängder. Det sämsta du kan göra är däremot att hålla i antennen utan grabba istället tag i själva radioenheten och snacka i normal samtalston hyffsat nära mikrofonen så blir det bäst. Vill du inte skrämma iväg viltet som står och trycker precis bakom tornet har vissa radios nåt som kallas för whisper mode vilket är en funktion som förstärker din röst när du talar tyst. Rekommenderas!

radioskola mun.JPG

Sändning: När du ska skicka ett anrop föreslår vi att du trycker in sändknappen nån sekund innan du börjar prata. På så sätt är du säker på att även början av ditt meddelande kommer med. Det är rätt ofta som det första delen (som ofta innehåller namnen på de som sänder och anropas) faller bort för att man varit lite väl snabb med att börja snacka innan knappen tryckts in ordentligt. Dessutom har vi haft blåtandsprodukter som behövt en knapp sekund för att koppla upp sig från batterisparläge och därmed klippt bort början av anrop. 

Övrigt: Det finns ju såklart massor av annat som påverkar hur du hörs, inte minst val av radio och dess uteffekt. Men om möjligt kan man ju undvika att stå för nära hinder som höga berg, under kraftledningar och nära järn- eller betongkonstruktioner. Luftfuktighet, terräng, nederbörd, elmotorer, järnvägar osv kan också ge störningar.

Batteri: De flesta moderna jaktradios är idag utrustade med ett batteri av typen litium-lon. Det är ett batteri som inte laddar ur sig självt och inte heller kräver att du laddar ur det helt innan du laddar det på nytt. Dock tappar det kapacitet när det är kallt. Du kan ladda typ 500-800 gånger och efter det är det dags att köpa ett nytt. Det är även bra att ladda på det minst en gång i halvåret även om du inte använder radion för att bebehålla så bra kapacitet som möjligt.

Vi hörs!

VIBRAM

VIBRAM

Hestra

Hestra