Stihl FS 360 C-EM

Stihl FS 360 C-EM

Högt gräs, ett slyigt dike längs åkerkanten eller en igenvuxen skjutgata har hindrat rätt många jaktskott genom åren. Även vid anläggandet av nya foderplatser eller röjning av den gemensamma grillplatsen kan röjsågen vara en bra hjälp.

Det är tidig morgon och höstens första gemensamma jakt ska precis inledas. Lagets hund har tyvärr skurit sig på gammal taggtråd så några av gubbarna och gummorna får dra på sig varselvästar och agera drev. Det låga tornet står i kanten av det gamla hygget och snart ljuder drevkjedjans hojtande medan de sakta börjar röra sig bortåt. Sitter alltså i bakpass och efter ca 30min har drevkjedjan kryssat sig halvägs genom såten. Då som så många gånger förr ser jag något röra sig borta vid tätningen. Ett rådjur skuttar mot mig!

En kort vissling och smaldjuret stannar. Nu är det enda som syns det lilla huvudet som tittar rakt åt mitt håll. Kroppen smälter väl in och döljs helt i den gul-bruna höga gräset. Även om jag är mer eller mindre säker på var bogen döljer sig är skottet omöjligt att ta. Djuret skuttar vidare och jag kan följa det länge med blicken. Som så många gånger tidigare på just detta pass slinker viltet iväg pga det höga gräset. Det är dags att göra något åt problemet. Fram med nya röjsågen från Stihl.

Stihl interlock.jpg

Ett ypperligt redskap när du röjer högt gräs, sly eller mindre buskar. Beroende på vilken klinga sågen bestyckas med lämpar den sig mer eller mindre åt olika uppgifter på markerna. Att byta klinga är enkelt. Man bara lossar på muttern med det medföljande verktyget samtidigt som en låspinne trycks in för att låsa frivarvet. Det hela är klart på en minut. 90 procent av tiden har vi dock arbetat med den treuddade slyklingan i stål som klarar rätt varierande uppgifter. Det är klart att om du vill röja något grövre bestånd av buskage behövs en sågtandad klinga och är du istället mån om att fintrimma runt stenar, trädstammar eller husgrund väljer du en trådspole men annars klarar universalklingan med tre tungor det mesta av arbetet på jaktmarkerna.

Selen balanserar väl den 8,5 kg tunga maskinen mot höften och gör handhavandet av sågen lätt. En nog så viktig detalj för att kunna arbeta utan obehag. Selen Advance Plus har väl vadderade axelband och flertalet inställningsmöjligheter för att passa olika användare. Det går att komplettera med bröstspänne, verktygsryggsäck mm för de som vill ha lite extra lull-lull. Mellan motorn och styrhandtagen finns integrerade fjädrar som även de bidrar till komforten. Vibrationerna ut till händerna försvinner nästan helt och även om vi oftast inte arbetar långa och många dagar med skogsröjning i rad uppskattar vi så klart att inte bli helt slutkörda i armarna.

Detta är motortekniskt en mycket modern såg med en mängd funktioner som även vi icke-proffs uppskattar då det bidrar till att sågen går smidigt att köra, starta och underhålla. Exempelvis är sågen utrustad med kompressor som optimerar bränsle- och luftblandningen, spiralfjäder som väsentligt minskar kraft och hastighet som behövs när du gör startrycket. Den är även utrustad med rejäl bränsletank och ett vinterläge för att slippa isa ner filter mm när man röjer under vinterhalvåret. Framförallt har den ordentligt med kraft för att klara alla tänkbara röjningsuppdrag ett jaktlag kan tänkas ta sig an och förhoppningsvis bidra till fler fällda vilt under jakterna.

Woodline Beavertail

Woodline Beavertail

Jakt på svamp

Jakt på svamp