Kindling Cracker
Det där med att få upp eld är kanske inte jättesvårt i teorin. Men för att det ska funka smidigt krävs faktiskt en del förberedelser. Det är liksom inte bara att slänga några klabbar på marken och tutta på. Nu har vi hittat ett hjälpmedel som på ett smidigt sätt hjälper oss att få fyr på jaktkojans sura vedträn.
KindlingCracker är en smart vedklyv som förvånansvärt enkelt hjälper dig fixa mindre tändved i ett nafs. Efter att 13 åriga Aylas mamma råkat ut för en mindre olycka vid tillverkandet av småstickor började hon funder på om det inte fanns något säkrare sätt att fixa tändveden än att hugga med en yxa. Många är vi som försökt balansera den allt smalare vedklabben på huggkubben och snabbt svinga till med yxan innan träbiten välter. Alternativt har vi fördärvat våra jaktknivar när vi med några rejäla slag klappat till knivryggen för att splinta en alltför stor klabbe.
Som så ofta när det gäller de bästa uppfinningarna är lösningen lika enkel som genial. Ayla vände helt sonika på yxans egg och placerade den säkrat i en stabil ställning. På så sätt eliminerades den uppenbara risken med en vass rörlig metallprojektil vinande genom luften. Ovanför Kindling Crackers fasta egg är en ring placerad som både skyddar oss från att hamna i närkontakt med den vassa eggen men också hjälper till att hålla träbitarna på plats. Därefter är det bara att klappa på med en hammare, slägga eller den medföljande vedhammaren på 1,2 kg.
Under ett skolprojekt tog Ayla fram en prototyp av vedklyven. Påhejad av familjen presenterade hon den under en jordbruksmässa på Nya Zeland och efter att fått ett stort antal intresseanmälningar av mässbesökarna startades en småskalig produktion.
Aylas vedklyv från andra sidan jorden är helt ”analog” och saknar rörliga delar vilket borgar för att den kommer hålla mer eller mindre en hel livstid. Kindling Cracker är gjuten i ett stycke och den stora modellen, King, är en rätt stadig pjäs på ca 10kg. Det är alltså inget du släpar med dig ut på passet men perfekt att ha vid jaktlagets samlingsplats, vindskyddet, vedskjulet eller den vedeldade bastun. Det finns även en något lättare och mindre variant, Original, men vi föredrar den större varianten för att även kunna splinta de grövsta klabbarna vid behov. Att göra tunn tändved går snabbt, säkert och precist. Till och med så pass att vi kan tänka oss att ensam skicka iväg sjuåringen för att splinta mer ved.