WeHunt GPS
Som passkytt har vi alltid uppskattat hundförare som berättar i radion var de befinner sig, eventuella spår, åt vilket håll hunden rör sig mm. Och många är vi jägare som upplevt spänningen och glädjen när hundens skall ekar i skogen och drevet rör sig mot vår position. Men ibland kan det bli lite väl mycket snack på radion, och långt ifrån alla hundar skäller när de jagar. Med en GPS-puck på hunden kan vi istället följa hundens rörelser direkt i vår telefon.
Den lilla, lätta enheten från WeHunt fästes enkelt på ordinarie halsband och är verkligen enkel i sitt utförande. En liten öppning för laddning via mini USB, en lysdiod och nåt hål för ljud är allt som finns utöver fästena för halsbandet. Alltså ingen på- eller avstängningsknapp utan pucken aktiveras när batteriet är laddat. Alla funktioner som uppdateringstid, spårlängd, vilka som skall se enheten och uppringning för att lyssna på hunden styrs via WeHunt-appen.
Hela enheten är gjord i ett stycke plast och väger endast 38 gram. Tyvärr är fästena något för klena och ena fästet gick av redan under den andra jaktdagen. Tur att det fanns ett till fäste som pucken kunde hänga kvar i... Vi skulle gärna se en produktutveckling där fästena istället byttes ut mot metallstavar eller liknande. Men brukar din hund ha väst är ju inte detta ett problem.
Förutom den lilla GPS-pucken behöver man ett abonnemang för det fabriksmonterade SIM-kortet. När du köper abonnemanget ingår Pro-versionen av WeHunt men om övriga jaktkamrater vill följa hundarna i WeHunt måste de uppgradera till WeHunt Pro de också. Helt klart värt hundralapparna då vi bl.a. får en massa gratis kartrutor av fastighetskartan, en jägarförsäkring från Länsförsäkringar och jakttabellen från svenska jägareförbundet direkt i appen. SIM-kortet i GPS-pucken använder det nät som har bäst mobiltäckning så vi behöver inte tänka på vilken operatör vi ska välja. Dessutom är det inget kontantkort eller så som behöver fyllas på utan vi jagar bara på så mycket vi orkar.
När inköp av puck och abonnemang är löst och enheten laddad krävs en del trixande innan vi kan använda enheten till jakt. Faktum är att det tog nån jakt för att allt skulle flyta på smidigt. Först måste vi knappa in vår GPS-pucks IME-nummer i WeHunt-appen, försätta GPS-pucken i jaktläge, i en annan meny ska vi klicka i att alla andra som är med på jakten ska kunna se enheten (förutsatt att det har WeHunt Pro). Första jakten kom inte ena pucken igång alls. Om det var handhavarfel från vår sida eller en tillfällig bugg i enheten vågar vi inte svara på. Men som alltid när vi tar oss an ny teknik krävs det en liten inkörningsperiod.
Trots stumtals rätt dålig mottagning på ett par av jaktmarkerna har vi inte upplevt några större störningar förutom den där första jakten. Och när vi haft något problem har vi vänt oss till WeHunts support som avhjälpt de flesta problemen. Ibland när frågorna har varit något mer avancerade har det dock dröjt nån eller ett par veckor innan vi fått ett svar hur vi kan gå till väga men ändå, vi uppskattar att det åtminstone finns nån att fråga!
Denna typ av enhet som använder sig av befintlig GPS- och mobil-teknik kan mycket väl vara framtiden. Vi hoppas på en fortsatt produktutveckling och ännu kortare uppdateringstid av var hunden befinner sig. På nuvarande 10 sekunder hinner snabba hundar röra sig rätt många metrar. Hur som är det en stor fördel att hela jaktlaget kan ta del av hundens rörelser. Det har verkligen varit uppskattat hos passkyttarna att kunna följa hundarna och även hundförarna har sett nyttan då de själva kan röra sig tystare i terrängen utan att behöva rapportera ideligen hur hunden rör sig. Jaktledare kan följa hundens spår och via radio, eller WeHunts meddelandefunktion om man så vill, ge vidare instruktioner. Ytterligare en fördel med WeHunts GPS som vi märkt är att när hela laget använder funktionen kan den som befinner sig närmast fånga in hunden om den exempelvis rör sig mot en högt trafikerad väg, tunn is eller bara förvirrar sig in på grannmarken. Även utanför ordinarie pejls räckvidd.